Sănătos de mic

Programul Sănătos de mic dezvoltat de Danone România și Asociația Samas

În România, obezitatea reprezintă o importantă problemă de sănătate publică. 1 din 3 copii cu vârsta între 6 şi 9 ani este supraponderal sau obez şi 60% dintre aceştia vor deveni adulţi supraponderali sau obezi.

Se consideră că obezitatea contribuie semnificativ la excesul de morbiditate şi mortalitate la nivel mondial. În România, 26,75% dintre copiii între 6 și 9 ani sunt supraponderali.

Supragreutatea şi obezitatea răspund de peste 44% dintre problemele cauzate de diabet, de peste 23% dintre cele provocate de bolile ischemice cardiace şi de 7 – 41% dintre problemele cauzate de anumite forme de cancer. (Sursa – Institutul Național de Sănătate Publică)

Copiii şi adolescenţii obezi au un risc crescut de probleme articulare, apnee de somn, probleme sociale, psihologice. Copilul obez are risc ridicat de a deveni adult obez.

Deşi este rezultatul unui surplus de aport caloric, obezitatea se asociază foarte frecvent cu multiple deficienţe în micronutrienți. În România există date oficiale sporadice privind aportul alimentar la copiii preşcolari şi, deşi au fost elaborate ghiduri nutriţionale, ele nu sunt suficient popularizate şi nu sunt accesibile părinţilor, ca nivel de informaţie şi limbaj. Rezultatul acestei stări de fapt este că în rândul concetăţenilor noștri circulă informaţii din surse neautorizate, care generează confuzie şi adevărate psihoze alimentare, de natură să accentueze dezechilibrele din dietă.

Proiectul ”Sănătos de mic”

Danone a inițiat proiectul  Sănătos de mic, în 2017 in parteneriat cu Asociatia SAMAS și îşi propune să reducă prevalenţa obezităţii în rândul preșcolarilor și să îmbunătățească starea de nutriție şi sănătate pe termen lung, printr-un program naţional de educaţie şi dezvoltare de obiceiuri sănătoase pentru întreaga viaţă.

Sănătos de mic include activități dedicate personalului medical și didactic din grădinițe, părinților și copiilor. Specializăm cadrele medicale și didactice în nutriția sănătoasă a preșcolarului, organizăm lecții interactive cu copiii, ateliere de gătit sănătos și conferințe pentru părinți.

Implementarea programului în grădinițele de stat este gratuită pentru acestea, costurile pentru activități și materiale fiind acoperite integral de Danone România. La cerere, programul poate fi implementat și în grădinițe și școli private.

Programul Sănătos de mic a fost deja implementat în 142 de grădinițe din București cu participarea a 21.300 de copii și a 31.950 de părinți. Au fost specializate 345 de cadre didactice și medicale din grădinițe, iar părinții au participat la 105 ateliere de gătit sănătos și la 4 conferințe de nutriție sănătoasă.

Am tipărit ghiduri de nutriție pentru părinți și manuale de nutriție – materiale realizate împreună cu trainerii specialiști SAMAS, sub supravegherea unui  comitet științific, condus de Academician Profesor Doctor Nicolae Hâncu.

În 2020, programul Sănătos de mic se extinde în țară, urmând să fie implementat în grădinițele din Cluj-Napoca.