”O șansă pentru familia ta” ajunge la o investiție de 3 milioane de euro

Proiectul socio-economic ”O șansă pentru familia ta”, inițiat în 2012, intră în a doua etapă de dezvoltare, cu o investiție suplimentară de aproximativ 1 milion de euro. Beneficiarii acestui nou model de business sustenabil pentru dezvoltarea rurală vor fi gospodarii din Zimnicea.

Proiectul va fi suținut în continuare de fondul internațional Ecosysteme al companiei Danone, Danone România, Open Fields, organizație nonguvernamentală, și Polaris, un partener local. Investiția totală în cele două etape ale proiectului este de aproximativ 3 milioane de euro.

”O șansă pentru familia ta” are scopul de a susține dezvoltarea comunităţilor din zonele defavorizate, dar şi de a creşte producţia de lapte de calitate superioară în România. Prima etapă a proiectului, implementată în perioada 2012-2015, a înregistrat rezultate notabile:

  • Peste 370 de văcuțe de rasă superioară au ajuns la gospodarii din program, pe principiul ”Dar din Dar” – vaci de rasă au fost donate gospodarilor care, la rândul lor, au oferit cadou mai departe prima vițelușă născutăVitei Zimnicea
  • Comunitățile de gospodari au fost dotate cu stații mobile de muls, tancuri de răcire și stocare pentru lapte. În Zimnicea, în prezent sunt 22 de stații mobile de muls folosite de cele 58 familii participante în program, cu un efectiv total de 1.300 de vaci

Statii mobile de muls_proiect O sansa pentru familia ta_Zimnicea

  • Peste 11.000 de doze de inseminare artificială, de calitate superioară, au fost distribuite cu scopul de a îmbunătăți materialul genetic
  • Peste 600 de localnici au participat la traininguri de instruire cu privire la: igiena, nutriția, îngrijirea, mulsul vacilor, managementul economic al fermelor, atragere de fonduri suplimentare, controlul costurilor și profitului
  • Peste 8.000 de beneficiari direcți și indirecți, la nivelul comunității.

Cea de-a doua etapă a programului, desfășurată în Zimnicea, presupune consolidarea asociației de gospodari pentru creșterea sustenabilă a autonomiei acesteia, dotarea cu două mașini agricole (una de balotat și alta de recoltat și tocat) ce permit asigurarea nutrețurilor pentru perioada de iarnă, precum și dotarea cu 7 noi stații mobile de muls.

Baloti_creati cu noua masina agricola_proiect O sansa pentru familia ta_...

Laptele este ingredientul de bază în iaurturile noastre și avem nevoie de calitate superioară pentru a duce mai departe consumatorilor cele mai bune produse. Este o legătură naturală între această realitate și nevoia de a investi pentru a susține dezvoltarea producției și a calității laptelui în România, ceea ce facem de peste 10 ani în România. Fabrica din Bucureşti procesează anual cca 55 de milioane de litri de lapte proaspăt, majoritatea achiziționat din România. Ne dorim ca proiectul ”O șansă pentru familia ta” să devină un model de urmat și pentru alte comunități din zonele rurale. Acest proiect a dovedit că şi comunităţile mici, dacă sunt susținute și ajutate, pot produce lapte de calitate superioară și pot dezvolta un model eficient de business local, ca sursă familială de venituri.

Impactul proiectului la nivel social este considerabil, aproximativ 100 de fermieri au înregistrat creșteri ale veniturilor cu peste 55%.” declară Eduard Jerca, Manager Achiziții Lapte, Danone România.

Cisterna colectare lapte_Danone_la sediul Polaris, Zimnicea

Preocuparea Danone de a susţine producţia locală de lapte se concretizează și în alte programe, dedicate fermelor româneşti, în care investește de peste 10 ani. Prin astfel de programe Danone acordă susținere fermierilor pentru dezvoltarea și modernizarea afacerilor lor, de la plata în avans până la achiziția de văcuţe de rasă şi a numeroase echipamente de muls și stocare a laptelui.