Noutăți

Ce au în comun iaurtul și artele marțiale

Ei bine…iaurtul este un aliment prietenos din fire, iar campionii de arte marțiale nu fac excepție.  Apoi, am putea spune că vitaminele, calciul și proteinele din iaurt, la rândul lor, „fac karate” în organism și aduc energie necesară ritmului alert al vieții de sportiv. Și tocmai de aceea, Danone a fost alături de talentații sportivi ai renumitului Club Dojo la Cupa României la Karate, organizată de Federația Română de Karate în a doua jumătate a lunii iunie 2014, la care au participat 53 de cluburi și peste 600 de sportivi.

Cu ambiții mari și un palmares impresionant la nivel european, Clubul Dojo s-a clasat pe locul al doilea în competiție cu lotul alcătuit din 10 sportivi: un minicadet 12-14 ani, 7 juniori cu vârste între 16-18 ani și 2 sportivi sub 21 ani. După 16 probe individuale și 6 probe pe echipe, sportivii au strâns 6 medalii de aur și 3 medalii de bronz.

campionii

L-am întrebat pe liderul clubului sportiv cum vede legătura dintre performanța sportivă și iaurt ca parte a dietei sportivilor, în condițiile în care aceștia au un stil de viață alert, în care predomină exercițiile fizice, iar organismul le este expus unor procese cu impact puternic, precum deshidratarea, oboseala și lipsa de energie.

Organismul sportivului de performanță are nevoie de nutrienți, atât pentru a susține efortul intens, cât și pentru a se reface rapid între antrenamente și competiții, de aceea este deosebit de important să i se asigure acești nutrienti în cantitate suficientă și mai ales din surse de bună calitate, așa cum sunt lactatele.

Iaurtul este bogat in proteine, care sunt o parte importantă a unei diete sănătoase. Proteinele oferă corpului aminoacizii esențiali pentru a crea mușchi, dar și alte structuri. Din acest motiv, iaurtul este o gustare ideală după antrenamentele sportive. Datorită conținutului ridicat de proteine, iaurtul este un aliment care te menține sătul pentru mai mult timp. În plus, poate fi utilizat de sportivi pentru evitarea îngrășării sau în curele de menținere a greutății corporale”,  ne-a explicat antrenorul lotului celor 10 campioni la karate, Sorin Dumitrescu, din cadrul Asociației Club Sportiv Dojo.

În cadrul campaniei „1 iaurt pe zi, sănătatea ți-o menții”, Danone le reamintește românilor că este important să consume zilnic iaurt datorită beneficiilor pe care le oferă organismului: proteine valoroase și calciu, alături de alte minerale și vitamine necesare pentru creștere și sănătate de-a lungul întregii vieți. Cu toate aceste beneficii, iaurtul poate fi ușor integrat în orice dietă, adaptată oricăror nevoi nutriționale sau patologii, la orice vârstă.

Karate sau Karate-dō este o artă marțială japoneză dezvoltată în Japonia și răspândită ulterior în întreaga lume la începutul secolului 19. Semnificația numelui din japoneză ar fi calea mâinii goale”, indicând tipurile de lovituri utilizate: lovituri cu mâinile și picioarele, blocaje, secerări, prize etc. Practicantul de karate se numește karateka (kara-te ka). În România, Federația Română de Karate, înființată în anul 1997 are in componență 127 cluburi afiliate din 32 județe.

Ce părere ai?

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

*