Noutăți

3 mituri despre iaurt

Noua campanie Danone

Miturile actuale iau naștere la fel ca basmele de odinioară, prin repetarea și transmiterea din vorbă în vorbă a unor informații neverificate, fără vreun temei real.

Chiar și iaurtul, folosit de sute de ani de popoare din toată lumea și cunoscut pentru beneficiile sale, este subiectul unor astfel de mituri. Ținând cont de întrebările primite de-a lungul anilor de la consumatori, am întocmit un top al celor mai des întâlnite trei mituri despre iaurt:

MIT 1: Termenul de garanție de câteva săptămâni indică adăugarea de conservanți

În iaurturi nu este permisă folosirea conservanților, conform legii. Laptele pe care îl folosim la Danone la fabricarea iaurtului este pasteurizat, ceea ce distruge microbii responsabili de alterare. După aceea, laptele este fermentat de fermenții (bacteriile lactice benefice), care creează o barieră împotriva pătrunderii altor microbi. În final, paharele închise ermetic protejează de degradare anumite componente (de exemplu împiedică râncezirea grăsimilor).

Apoi, secretul nostru în păstrarea îndelungată a calității produselor Danone constă în igiena perfectă pe tot fluxul de fabricație și lanț de frig continuu în distribuție și vânzare. Termenul de valabilitate este strâns legat de calitatea ingredienților și a procesului de producție. Danone controlează strict calitatea materiilor prime, liniile de producție sunt performante, iar ambalajele folosite sunt de unică folosință și perfect sigilate, păstrând produsul în condiții favorabile. Calitatea microbiologică foarte bună și rezistența la alterare sunt realizate exclusiv printr-o igienă exemplară pe tot fluxul de fabricație.

În acelaşi timp, iaurturile sunt produse acidofile (conţin acid lactic rezultat din fermentarea laptelui) ceea ce le conferă o „auto-protecție”. Acidifierea este o metodă obișnuită de a feri alimentele de alterare și de a le păstra timp îndelungat (murături, marinate). Dacă produsele sunt păstrate la frig, conform recomandării, între +2 și +6 grade Celsius, ele își păstrează calitățile până la data expirării.

MIT 2: Iaurtul facut in casa este mai bun decat cel din comert

Etapele de realizare a iaurtului sunt în general aceleași, diferențele apar din condițiile de igienă și siguranță alimentară, din standardele de calitate și din fermenții folosiți.

Astfel, în primul rând este vorba despre calitatea laptelui folosit: laptele folosit în fabrică este analizat și testat pentru eventuale reziduuri de antibiotice, toxine sau microorganisme patogene, iar laptele contaminat nu va fi folosit pentru lactate.

Apoi, vorbim despre controlul asupra fermentării: Danone de exemplu, cercetează de aproape 100 de ani produsele lactate și a identificat în acestea fermenți cu anumite calități, care dau un gust specific și o anumită textură produselor sale. Fermenții sunt bacterii lactice benefice, de fapt un fel de maia, de iaurt concentrat, care dau beneficiile digestive ale iaurturilor. In cazul iaurturilor realizate în casă nu avem cum să știm ce bacterii din aer fermentează laptele.

In plus, în cazul iaurtului procesat controlăm cu exactitate temperatura la care are loc fermentarea și durata acesteia, răcind iaurtul la momentul optim pentru un gust echilibrat.

MIT 3: Bacteriile din iaurt sunt de origine vaginală sau fecală

Iaurtul se obține din lapte care este pasteurizat (fiert) și răcit, apoi se adaugă fermenți (bacterii benefice) aparținând genurilor Lactobacillus bulgaricus și Streptococcus termophilus. Fermentarea laptelui înseamna de fapt ca bacteriile transformă o parte din lactoza existentă în lapte și generează acid lactic, iar aceasta conduce la coagularea proteinelor și schimbarea stării laptelui din lichid în consistent (semisolid), la gustul acrișor și la proprietățile digestive bine cunoscute de sute de ani ale iaurturilor. Conform standardelor internaționale, în plus fata de genurile menționate mai sus, în iaurt se mai pot folosi și alte tipuri de bacterii, cu beneficii specifice, numite generic probiotice. Există numeroase subspecii de Lactobacillus și de Bifidobacterium utilizate în alimente sau în suplimente probiotice.

Toate bacteriile benefice folosite de Danone în produsele sale au fost obținute doar prin izolarea din produse lactate, în cursul cercetărilor științifice pe care compania le-a realizat în ultimii aproximativ 100 de ani.

De menționat ca în organismul uman trăiesc în simbioză numeroase bacterii benefice, cu rolul de a ne proteja și a menține echilibrul funcțional al organismului uman. Flora intestinala, numita si microbiota, include mai mult de 400 de specii de bacterii, al căror număr depășește de 10 ori numărul celulelor din țesuturile corpului uman.

 1. Cristina Reply

  Foarte interesante şi utile informaţii. M-am întrebat deseori aceste lucruri. Mulţumesc.

 2. scarlat mihaela Reply

  eram crioasa cu se procedeaza cu laptele . este forte interesant ca ati descris cu se procedeazacu iaurtu Danone

 3. claudia Reply

  de ce nu souneti si de cosneila gandacul mexican zdrobit care il adaugati in iaurturi cca sa dea culoare de rosu la iaurturile voastre naturale de capsuni ,iati schimbati denumirea in carmin din cosnila ,numa tarani nu stiu ce aveti in iaurturi ,mai am vasut pe etichete colart natural din sfecla risoe sau ardei rosu dar de unde tot cosneila batati si acolo ,ptr tarani care nu stiu cosneila e un gandac care odata putrezit este zdrobit si facut un praf rosu care il baga asthia ca colarant in iaurturile cu fructe si diverse

  • Echipa Danone Reply

   Buna ziua,

   Am luat la cunostinta mesajul dvs si dorim sa va transmitem ca iaurturile Danone NU contin acest colorant. Luand nota de rezervele pe care unii consumatori le manifesta pentru colorantul carmin (sau cosenila), am eliminat acest colorant din toate produsele noastre. Folosim sucuri concentrate din fructe (struguri rosii, aronia, soc), legume (sfecla rosie, morcov, morcov negru) sau plante (urzica, hibiscus). Nu folosim nici un fel de ingrediente care ar putea fi considerate nocive pentru consumatorii nostri. Puteti verifica acest lucru si citind etichetele produselor.

   Toate cele bune.

 4. denisa Reply

  buna ziua am citit ca iaurturile casa buna de la danone contin antociani din curiositate mam uitat pe internet si gasecc chestia asta cum ca antociani sunt extrasi cu metanol o otrava care daca o bei ramai orb sau mori , sau alcol din plante sau flori ,,,Extracţia antocianilor din cojile de struguri se poate face şi cu soluţii alcoolice(metanol, etanol) în care se adaugă un acid mineral (HCl), acid tartric, sau dioxid desulf (0,4 – 0,6%) dar aceasta implică costuri suplimentare datorate separării alcoolului,,intrebarea mea este aces colrant contine metanol doamne fereste ma ingrozeste ce poate contine neorocirile astea si lumea habar nare ,eu am citit pe intrenet de acest coloramt si am apucat si sa mananc din iaurt

  • Echipa Danone Reply

   Puteti consuma in deplina siguranta iaurtul, nu va faceti griji! Antocianinele sunt coloranti naturali, de culoare orange – rosu – purpuriu, prezenti in fructe si legume precum strugurii rosii, coacazele negre, fructele de soc, ridichile de luna, varza rosie. Obtinerea lor presupune utilizarea unor agenti de extractie, insa acestia sunt ulterior indepartati prin evaporare.

   Legislatia europeana reglementeaza strict prezenta urmelor de alcool in colorantul propriu zis, la valori atat de mici (parti per milion), incat acestea sunt absente (nedetectabile) in alimentul final.

 5. den Reply

  si iaurturile danone cu caise care are in compozitie acest colorant cu extract de morcov negru si ardei rosu sau sfecla rosie se face extractia cu aceast solvent metanol ?sunt curioasa ?sau in cremoso de fructe ,suc de aronia si soc este un colorant? tot prin metoda aceasta se face colorantul ?multumesc

  • Echipa Danone Reply

   Sucurile sunt obtinute prin presarea respectivelor plante, legume sau fructe, urmata de concentrare. Produsul rezultat contine toate componentele naturale (compusi coloranti, zaharuri, arome sau de alta natura) ale sucului.

   Nu se folosesc nici un fel de substante chimice, pentru ca nu se face extractia si / sau purificarea anumitor substante colorante, ci se foloseste sucul ca atare.

 6. andreea Reply

  sucul din iaurturi si coloranti din iaurturi sunt aceasi chestie?de exemplu un aurt care contine suc de morcov insemna ca este tot din gama colorantiilor@/;?

  • Echipa Danone Reply

   Intr-adevar, aceste sucuri concentrate din plante, fructe sau legume (morcov, sfecla rosie, struguri etc) se adauga in produse pentru imbunatatirea aspectului, eliminand utilizarea colorantilor cu cod de aditivi. De exemplu, colorantul betacaroten, extras din morcovi, poate fi inlocuit cu sucul concentrat de morcovi. Desigur, utilizarea extractelor colorante din plante, fructe si legume, presupune o complexitate mai mare decat in cazul utilizarii aditivilor, dar intelegem preferinta consumatorilor pentru produsele naturale si de aceea folosim aceste sucuri concentrate.

 7. pia Reply

  are dreptaate andreea si totusi pe aceste iaurturi scrie colorant din suc de scfecla sau suc concentrat de morcov spre exemplu ,de ce nu scrie pur si simplu suc si trebuie scris colorant ,in fine tot ei stie ce baga acolo poate sa scrie pe eticheta una si sa bage in continut alta

  • Echipa Danone Reply

   Am inceput deja, si vom continua, sa folosim direct numele ingredientului (de ex suc concentrat de sfecla rosie) fara mentiunea”colorant”. Normele privind etichetarea extractelor colorante din plante sunt inca in lucru la nivelul Comisiei Europene, dar au fost recent elaborate ghiduri care ajuta producatorii sa inlocuiasca aditivii coloranti cu aceste extracte naturale cu proprietati colorante.

 8. denia Reply

  mai exista danone tiramisu?i in ce magzine?

  • Echipa Danone Reply

   Iaurtul Cremosso Tiramisu a fost produs in editie limitat iar in acest moment nu se mai gaseste pe piata. Ati incercat Cremosso Straciatella?

 9. haha Reply

  se baga in iaurturi si lapte ce vor ei si cred de cuviinta ca doar nu o baga suc cum zice si se baga coloranti la greu .in toate produsele ;credeti ca foloseste un anume colorant la un tip de iaurt si la altu suc pe baza de colorant? minciuna etichetele sa le creada bau bau de parca stim noi ce au adaugat ei acolo

  • Echipa Danone Reply

   Conform legislatiei Europene in vigoare, fiecare producator este obligat sa treaca pe eticheta ingredientele folosite.

   In calitatea sa de lider de piata, Danone se bucura de increderea consumatorilor tocmai pentru ca s-a straduit permanent sa se adapteze la asteptarile consumatorilor privind calitatea produselor sale. Va asiguram ca efortul de a inlocui colorantii din produsele cu fructe cu sucuri naturale, concentrate din legume si fructe (sfecla, struguri, aronia, morcov etc) a fost apreciat de consumatorii romani, care au votat Danone ca fiind iaurturile nr 1 din punct de vedere al calitatii.

 10. Cristian Reply

  In ultima vreme am inceput sa consum din ce mai multe iaurturi (in mare parte danone) …am rasfoit putin internetul si sincer ma asteptam sa contina chestii nasoale iaurturile astea.
  Eu personal vreau calitate, indiferent de pret.Fara E uri si chestii ascunse dupa denumiri sau mai grav: ingrediente care nu exista pe eticheta. Sper sa fie ca in reclame.

  Nu pot decat sa ma bucur ca raspundeti oamenilor si tineti cont de parerea lor ! BRAVO

  • Cristina Popescu Reply

   Multumim tare mult pentru mesaj, ne-a bucurat la inceput de saptamana! Toate ingredientele sunt trecute pe eticheta fiecarui iaurt, va puteti ghida fara griji dupa aceasta. Va asiguram ca urmarim preferintele consumatorilor si ne straduim sa ne adaptam permanent la asteptarile lor, pastrand insa acelasi nivel ridicat de calitate, care este o marca Danone.

 11. oana Reply

  Va spun sincer ca mie imi place Danone in special cremosso pe care il consuma copilul meu de la 7 luni de viata.problema este ca cele mai multe mamici din anumite grupuri de socializare nici nu vor sa auda de danone consumand iaurturi si d la producatori locali care nici macar nu ai auzit…chiar sunt persoane care sustin ca au lucrat sau lucreaza la Danone si sfatuiesc sa nu se consume iaurturile voastre…de multe ori te sperie ce pot scrie…oricum eu voiam sa va zic ca sunteti deliciosi:)

  • Cristina Popescu Reply

   Va multumim mult pentru mesaj, am transmis mesajul dvs si colegilor care se ocupa de produse, se bucura mult sa vada ca munca lor este apreciata. Despre restul comentariilor, putem sa va spunem ca noi respectam dreptul fiecaruia la o parere, dar ne bucura ca jumatate dintre consumatorii de iaurt aleg produsele Danone.

 12. ciprian Reply

  Salut.
  Cum se obtine laptele pasteurizat si de ce este prezent in toate produsele procesate…vorbesc de lactate(branza, cascaval. Iaurt, smantana…etc). Multumesc.

  • Luiza Toma Reply

   Pasteurizarea inseamna incalzirea laptelui la o temperatura care permite distrugerea bacteriilor prezente in laptele colectat de la ferme, urmata de racirea rapida sub 6 grade Celsius. Pentru iaurt, de obicei, aceasta temperatura este in jur de 90 grade Celsius. Aceste bacterii provin din uger, de pe uger, din aer, de pe echipamentele folosite la muls, stocat, transport si printre ele se pot gasi si specii patogene. De aceea este important sa “curatam” laptele inainte de a il transforma in produse lactate.
   Cu bine, Echipa Danone

 13. ciprian Reply

  2. Aveti vreun iaurt fermentat cu bifidus ?

  • Luiza Toma Reply

   Salut Ciprian,
   Gama Activia de la Danone pune la dispozitia consumatorilor romani 28 de sortimente de iaurturi cu Bifidus Actiregularis (Bifidobacterium lactis, cod international CNCM I 2494), o tulpina de bifidobacterii utilizata exclusiv de Danone, care are la baza o “zestre” de 17 studii clinice publicate in reviste medicale de prestigiu. Gama Activia cuprinde iaurturi simple, cu cereale si fructe, iaurturi de baut si iaurturi light, cu 0% grasime si fara adaos de zahar.
   Cu bine, Echipa Danone

 14. ciprian Reply

  3. Am auzit de la unii comercianti…ca Danone solicita retur pe marfa nevanduta si expirata. Inteleg ca o reprocesati. De ce nu se arunca, pur si simplu?

  • Luiza Toma Reply

   Informatia “din auzite” este falsa. Danone nu solicita retur pe marfa nevanduta sau expirata. Danone si-a dezvoltat de-a lungul anilor capacitatea de distributie, astfe incat suntem capabili sa livram la o zi dupa comanda clientilor nostri. Prin aceasta evitam aprovizionarea in exces si riscul de expirare a produselor la raft. De altfel, pentru produsele fermentate (iaurt, smantana) reprocesarea este imposibila, intrucat acestea s-ar branzi la pasteurizare.
   Cu bine, Echipa Danone

 15. Andrada Reply

  Bună ziua!

  Aș avea o întrebare. Cum sunt obținute, mai exact, bacteriile Lactobacillus bulgaricus și Streptococcus termophilus?

  Mulțumesc!

  • Danone Editor Reply

   Buna Andrada,

   Toţi fermenţii folosiţi de Danone în produsele sale au fost selectaţi din produse lactate tradiţionale, în cursul cercetărilor științifice pe care Institutul Pasteur din Paris si apoi compania le-au realizat de-a lungul a aproape 100 de ani. In timp, Danone a adunat o colectie de peste 4500 de bacterii lactice, din toate regiunile lumii.
   Fermenţii lactici sunt bacterii adaptate să trăiască numai în lapte, după cum le arată şi numele, pentru ca ei se hranesc cu lactoza, care se gaseste in mod natural numai in lapte.
   Fermenții folosiți la prepararea iaurtului sunt produși în fabrici specializate, în care condițiile de igienă sunt extrem de stricte. În fapt, fermenții folositi in fabrica sunt iaurturi concentrate și deshidratate în vid, la temperatură joasă.

   Cu bine,
   Echipa Danone

   • Florin Reply

    tot prin deshidratare la presiune joasa/vid sunt obtinute si sucurile concentrate (colorantii naturali) mentionate?

    • Danone Editor Reply

     Buna Florin,

     Productia sucurilor concentrate nu este specialitatea noastra, dar ni se pare plauzibil sa fie asa, pentru a preveni degradarea termica a compusilor naturali coloranti.

     Cu bine,
     Echipa Danone

Ce părere ai?

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

*