Noutăți

Părintele imunologiei a inspirat primele iaurturi Danone

mtc Ellie Metchnikoff * , numit și părintele imunității naturale, a avut un rol însemnat și în  istoria Danone pentru că  rezultatele cercetărilor sale în cadrul Institutului Pasteur au fost punctul de plecare pentru Isaac Carasso în transformarea visului său în realitate: de a aduce sănătate prin alimente unui număr cât mai mare de oameni, care rămâne până astăzi misiunea Danone.

Savantul Ellie Metchnikoff ajunge la Institutul Pasteur în 1888 și continuă colaborarea până la sfârșitul vieții, în 1904. Savantul este renumit pentru cercetarile de pionierat în domeniul sistemului imunitar, definirea fagocitozei și pentru descoperirea tratamentului holerei. Fagocitoza este un proces prin care anumite celule sau microorganisme înglobează particule străine, fie pentru obținerea nutrienților, fie ca parte din mecanismul de apărare imunitară.  De altfel, pentru studiile asupra imunității primește Premiul Nobel în 1908.

De asemenea, Metchnikoff a dezvoltat o teorie conform căreia bacteriile lactice ar putea prelungi viața, de aceea e recomandabil consumul de lapte acru în fiecare zi. De altfel, și-a petrecut ultima decadă din viață investigând modalități de creștere a longevității și promovând consumul de bacterii care produc acid lactic, fiind considerat un precursor al conceptului de probiotice. Studiile sale privind bacteriile lactice au fost continuate de savantul japonez Minoru Shirota, care în 1935 a reușit să izoleze aceste bacterii și să creeze un nou tip de produs lactat a cărui rețetă este valabilă și astăzi.

43 - Copy

Pornind de la descoperirile lui Metchnikoff, Isaac Carasso a produs primele iaurturi Danone pe care le vindea în farmacii ca tratament pentru vindecarea bolilor infecțioase de tranzit intestinal, cu atât mai mult cu cât, la acea vreme, nu existau antibiotice.

395

Iaurtul cuprinde o serie de nutrienti importanți pentru sănătate, precum proteinele complete, calciul, potasiul, fosforul, zincul, bacteriile lactice vii si vitaminele, care îl fac un produs important în cadrul unei alimentații echilibrate. Consumul zilnic de iaurt are un aport de beneficii asupra corpului uman atât în interior, cât și în exterior: echilibrul florei intestinale care asigură buna funcționare a sistemului digestiv, îmbunătățește tranzitul instestinal și ajută la tratarea bolilor infecțioase.

 

* Poza lui Ellie Metchnikoff este preluata de pe  site-ul Institului Pasteur.
  1. Pingback: De unde vin bacteriile din iaurt? - Danone

Ce părere ai?

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

*