Noutăți

”O șansă pentru familia ta”, model unic de antreprenoriat social în zona rurală

In 2012 am inițiat un proiect de dezvoltare sustenabilă prin care ne propuneam să susținem dezvoltarea comunităţilor din zonele defavorizate şi să ajutăm la creșterea producţiei de lapte de calitate superioară în România. L-am numit “O șansă pentru familia ta” și, alături de fondul internațional Ecosysteme al companiei Danone, Danone România, Open Fields și Polaris am investit  aproximativ 4 milioane de euro, dezvoltandu-l pas cu pas.

Ne-am inspirat din poveștile oamenilor cărora ne adresam și ne-am ghidat după un principiu foarte simplu: “Dar din Dar se face Rai”. În prima etapă am selectat comunitatea de familii de gospodari și am făcut primele donații: 238 juninci donate , 1631 capete animale incluse in total in proiect, 11.000 de doze de înseminare artificială, de calitate superioară, stații mobile de muls și tancuri de răcire și stocare pentru lapte.  

O singură condiție impusă familiilor participante: Să ofere mai departe, în sat, prima vițelușă născută, lucru care s-a si întâmplat pentru că micii fermieri au această deprindere, să ducă mai departe tradițiile și să îi învețe și susțină pe ceilalți.

 

Gospodarii harnici și-au suflecat mânecile și s-au implicat în proiect cu toată seriozitatea și dăruirea lor, au crescut și îngrijit văcuțele și au participat la traininguri de instruire cu privire la: igiena, nutriția, îngrijirea, mulsul vacilor, managementul economic al fermelor, atragere de fonduri suplimentare, controlul costurilor și profitului. Am fost surprinși să vedem ca 850 de localnici s-au arătat doritori sa învețe și să se dezvolte.

În următoarea etapă am dotat fermele cu 29 de stații de muls mobile  și două mașini agricole care să le asigure nutrețul pentru sezonul rece.

 

Nu ne-am oprim aici! În 2018 am început implementarea unei noi etape a proiectului, prin plantarea a aproximativ 15.000 de copaci, creșterea productivității și adoptarea practicilor agroecologice.

În zonele liniștite de la mal de Dunăre oamenii lucrează împreună și fiecare are un rol bine stabilit: cineva strânge nutrețul, cineva păzește vacile, cineva le mulge și sarcinile pot continua, întreaga familie participă la treburile zilnice. În prezent 70 astfel de familii de gospodari sunt incluse în programul  „O șansă pentru familia ta” și peste 100 de fermieri au înregistrat creșteri ale veniturilor. In total  8979 de beneficiari indirecți.

Ne simțim norocoși că mare parte dintre acești fermieri au ales sa vândă către noi laptele proaspăt de la văcuțele crescute cu grijă  de mâinile lor, ca noi să putem face în continuare iaurturi delicioase cu lapte de înaltă calitate.

 

 

Ce părere ai?

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

*