Noutăți

De unde vin bacteriile din iaurt?

 

 

În ultimii cinci ani au apărut şi au fost circulate periodic texte despre provenienţa aşa-zis dubioasă a bacteriilor folosite pentru a produce iaurt. Danone a trimis răspunsuri oficiale şi clarificări către sursele acestor texte, în măsura în care autorii nu s-au ascuns în spatele anonimatului, şi reluăm aici câteva argumente pentru cei interesaţi să se documenteze pe această temă.

Iaurtul şi bacteriile lactice

Iaurtul este de fapt un lapte fermentat, folosit în alimentaţia umană de peste 10000 de ani. Fermentarea laptelui şi transformarea acestuia în iaurt se face de către bacteriile lactice benefice, numite şi fermenţi, care sunt responsabile de  gustul acrişor, consistenţa şi proprietățile digestive bine cunoscute ale iaurturilor.

Bacteriile folosite pentru iaurtul fabricat industrial de toți producătorii sunt cele descrise în standardele internaţionale şi folosite în întreaga lume: fermenţii de bază sunt Lactobacillus bulgaricus și Streptococcus termophilus. În plus, se mai pot folosi în iaurt și alte tipuri de bacterii, cu beneficii pentru echilibrul florei intestinale, numite generic probiotice: există o multitudine de subspecii de Lactobacillus și de Bifidobacterium utilizate în alimente sau în suplimente probiotice.

bacteriideunde

Fermenţii folosiţi de Danone

Toţi fermenţii folosiţi de Danone în produsele sale au fost selectaţi din produse lactate tradiţionale, în cursul cercetărilor științifice pe care compania le-a realizat de-a lungul a aproximativ 100 de ani. Fermenţii lactici sunt bacterii adaptate să se hrănească şi să trăiască numai în lapte, după cum le arată şi numele.

Fermenții folosiți la prepararea iaurtului sunt produși în fabrici specializate, în care condițiile de igienă sunt extrem de stricte. În fapt, fermenții sunt iaurturi concentrate și deshidratate în vid, la temperatură joasă.

Menţionăm că industria alimentară este foarte bine reglementată şi controlată. În ceea ce privește compania Danone, toate ingredientele folosite corespund cerinţelor pentru consum, atât celor din legislația națională, cât și cea europeană. Mai mult, produsele noastre au o istorie îndelungată de consum în întreaga lume (primele produse sub marca Danone datează din 1919; Activia a fost lansată în anul 1987, iar Actimel în 1996) și sunt consumate de peste 900 milioane de consumatori.

Iaurtul probiotic Activia se diferențiază de alte iaurturi prin utilizarea fermentului Bifidus Actiregularis, care a fost selectat în urmă cu aproximativ 30 de ani dintr-un produs lactat tradiţional şi care este utilizat exclusiv de Danone. Mostre din tulpina de bifidobacterii selecționată și utilizată de Danone (cu denumirea științifică Bifidobacterium animalis, subsp. lactis) sunt păstrate în banca de tulpini bacteriene aparținând Centrului de Cercetare Danone, care cuprinde peste 4000 de astfel de culturi de bacterii, și se află depuse și în banca de tulpini bacteriene aparținând Institutului Pasteur din Paris.

Numeroasele studii clinice au demonstrat în mod repetat că bacteriile Bifidus Actiregularis reușesc să traverseze bariera gastrică acidă și ajung vii în flora intestinală, în cantități mari. Fiecare pahar de Activia conține mai mult de 4 miliarde de fermenți Bifidus Actiregularis, în plus față de fermenții obișnuiți din iaurt. Toți acești fermenți activi din iaurt contribuie la menținerea sau refacerea florei intestinale, al cărei echilibru este extrem de important pentru sănătatea organismului nostru.

Activia este cel mai consumat iaurt probiotic din lume. Consumatorii de Activia trăiesc în 75 de țări de pe 5 continente. Activia a fost lansat pe piața românească în anul 2001, portofoliul mărcii curprinzând în prezent 28 de sortimente de iaurturi cu Bifidus Actiregularis. Produs în fabrica din București, Activia se exportă cu succes și în alte țări europene.

Bacteriile lactice şi flora intestinală umană

Flora intestinala este asemeni unui micro-univers, format din miliarde de bacterii din circa 400-500 de specii diferite, depășind de 10 ori numărul celulelor din țesuturile corpului uman. Flora intestinală poate ajunge să cântărească până la 2kg, depășind astfel greutatea creierului. Bacteriile se împart în două categorii, „prietenoase” si patogene, care ne influenţează starea de sănătate în funcţie de echilibrul stabilit între ele. Iaurtul este unul dintre alimentele cele mai prietenoase, care ajută la menținerea echilibrului florei intestinale, influențând astfel funcționarea sistemului digestiv și sănătatea în ansamblu.

De altfel, la începutul secolului 19 savantul Metchnikoff a fost primul care a vorbit despre impactul benefic al consumului de iaurt asupra sănătătţii şi longevităţii prin ţinerea sub control a proceselor de putrefacţie a resturilor alimentare care se derulează în intestin.

Descoperiri recente arată că flora intestinală poate juca un rol chiar şi în starea emoţională: intestinul nostru conţine circa 100 de milioane de neuroni (mai mulţi decat în măduva spinării ori sistemul nervos periferic), prin intermediul cărora transmite informație către creier și produce 95% din cantitatea de serotonină – popular numită hormonul fericirii. De aceea, un simplu obicei sănătos – consumul de iaurt probiotic – este benefic pentru starea noastră de bine, atât la nivel fizic cât și emoțional.

Ce părere ai?

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

*