Noutăți

Consumul de iaurt, asociat cu un risc mai mic de diabet

Un consum crescut de iaurt este asociat cu un risc mai mic de diabet de tip 2, arată mai multe studii. De exemplu, un studiu publicat în 2014 în revista Diabetologia a demonstrat că persoanele care consumă regulat produse lactate fermentate cu un conţinut scăzut de grăsime (iaurt, brânză proaspătă – respectiv 4-5 porţii de 125 g pe săptămână) au un risc cu 24% mai mic de a dezvolta diabet zaharat tip 2.   În cazul consumului regulat de iaurt, reducerea riscului de diabet zaharat a fost chiar mai mare, de 28%.

„Iaurtul este un aliment cu numeroase beneficii pentru sănătate, fiind clasat pe locul doi după legume şi fructe în topul alimentelor dense în nutrienţi. Prin urmare, nu este de mirare că o dietă bogată în iaurt are un rol important în prevenirea diabetului zaharat. Lactatele, deci şi iaurtul, sunt o sursă bogată de calciu şi magneziu, iar aceste minerale sunt  recunoscute pentru susţinerea funcţiei celulelor pancreatice şi a sensibilităţii la insulină, a declarat prof. univ. dr. Nicolae Hâncu, membru de onoare al Academiei Române, adăugând că înlocuirea unei gustări nesănătoase dintre mese cu un iaurt reprezintă o metodă eficientă şi deloc constisitoare de a reduce riscul de diabet zaharat tip 2 şi de a ne menţine sănătoşi.

masaTotodată, iaurtul este considerat un aliat de încredere şi în lupta cu kilogramele în plus. Consumul de iaurt, ca parte a unei diete controlate caloric, este asociat în cea mai mare măsură cu pierderea în greutate, atât la femei, cât şi la barbaţi. Acesta este şi motivul pentru care medicii nutriţionişti recomandă consumul zilnic de iaurt.

 „Iaurtul este un aliment valoros, bine echilibrat nutriţional, sursă valoroasă de proteine, carbohidraţi, vitamine şi minerale. Este un aliment care se poate integra foarte uşor în alimentaţie, la orice masă: dimineaţa, la micul dejun, asociat cu cereale, peste zi, putem consuma un iaurt cu fructe ca desert sau la gustarea dintre mese, iar seara, iaurtul simplu poate completa o cină uşoară. Deşi unii sunt sceptici în privinţa lui, iaurtul cu fructe este o alegere bună pentru a satisface pofta de dulce, având puţine calorii, în raport cu alte deserturi, aproximativ un sfert din aportul caloric al unei prăjituri. Avantajul caloric la iaurtului cu fructe vine in principal din conţinutul mult mai redus de grăsimi şi de zaharuri, comparativ cu deserturile tradiţionale. De exemplu, 100 grame de cozonac aduc cca 370 de kilocalorii, pe când 100 grame de iaurt cu fructe aduc sub 100 de kilocalorii, a explicat prof. univ. dr. Nicolae Hâncu.

comparatii

Explicarea importanţei consumului zilnic iaurt, ca parte a unei alimentaţii sănătoase şi echilibrate, este principalul obiectiv al campaniei educaționale 1 iaurt pe zi, sănătatea ți-o menții”, inițiată de Danone, cel mai mare producător român de iaurturi. Campania se bucură de susţinerea Societăţii de Nutriţie din România, a Asociaţiei Române pentru Studiul Obezităţii, a Federaţiei Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice şi a domnului prof. univ. dr. Nicolae Hâncu, membru de onoare al Academiei Române.

Ce părere ai?

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

*