Pozitia Danone privind opinia EFSA asupra legaturii dintre consumul de Actimel si reducerea riscului de diaree asociata cu prezenta de Clostridium difficile (1) în mediul spitalicesc

Bucuresti, 08 decembrie  2010

In opinia publicata astazi cu privire la dosarul inregistrat de Danone in august 2009, EFSA considera că sunt insuficiente argumentele stiintifice care probeaza legatura dintre consumul de Actimel, ce contine bacteria probiotica L. Casei 114001, si reducerea riscului de diaree asociata cu prezenta bacteriei Clostridium difficile in intestin, la persoane varstnice care primesc tratament cu antibiotic (1).

Opinia emisa de EFSA se refera la o mentiune foarte specifica si nu are nici o legatura cu comunicarea actuala adresata publicului general, sau cu vanzarea produsului Actimel.

„Danone contesta aceasta opinie, care este in contradictie cu rezultatele obtinute in numeroase studii clinice, dintre care cel mai important, realizat de o echipa independenta de cercetatori, a  fost publicat in renumita revista stiintifica British Medical Journal, cunoscuta pentru  strictetea politicii sale editoriale (2)
Aceasta contradictie subliniaza, inca o data, ceea ce Danone a semnalat anterior in mai multe ocazii, si anume ca procesul de evaluare a mentiunilor de sanatate necesita ajustari si trebuie clarificate criteriile de evaluare a dovezilor stiintifice ce sustin beneficiile alimentelor, demonstrate prin studii clinice riguroase”  a declarat Emmanuel Faber, Co-chief operating officer, Danone.

Aceleasi observatii au fost formulate si sustinute de toti participantii la recenta reuniune organizata de EFSA pe 2 decembrie, dedicata mentiunilor de sanatate referitoare la sanatatea digestiva si functia imunitara.

Conform Regulamentului, in termen de 30 de zile Danone va inainta catre EFSA un set de comentarii si argumente in sustinerea pozitiei sale.

1. Clostridium difficile este o bacterie patogena responsabila de infectii nozocomiale (intraspitalicesti) ce cauzeaza diarre acuta severa in randul pacientilor spitalizati
  2. Studiul clinic (randomizat, dublu-orb si controlat placebo), la care se face referire a fost realizat, din proprie initiativa, de catre o echipa independenta de cercetatori, intr-un spital din Marea Britanie, in randul pacientilor in varsta de peste 50 de ani, aflati sub tratament îndelungat cu antibiotice; acestia au consumat Actimel de 2 ori pe zi.
    Rezultatele au fost publicate in British Medical Journal, editia din 29 iunie 2007 http://www.bmj.com/content/335/7610/80.full.pdf+html  si arata ca prin consumul de Actimel se reduce semnificativ incidenta diareei de orice sursa, cit si incidenta diareei asociata cu prezenta de Clostridium difficile.
    In grupul control (placebo) din 56 de pacienti sub tratament cu antibiotice 19 au suferit de diaree. In grupul pacientilor carora li s-a administart Actimel doar 7 din 57 de pacienti au facut diaree. In privinta cazurilor asociate cu Clostridium difficile, diareea a afectat 9 din 53 de pacienti in grupul de control, iar in grupul celor 56 de pacienti care au primit Actimel nu a fost niciun caz de diaree.

Despre DANONE:

Compania DANONE PDPA România face parte din Grupul DANONE, prezent în 120 de ţări, unul dintre liderii mondiali din industria alimentară, deţinând locul 1 în lume în fabricaţia de produse lactate proaspete şi locul 2 în lume în domeniul apelor minerale îmbuteliate şi a alimentaţiei pentru bebeluşi. Grupul DANONE a înregistrat în 2009 vânzări de 15 miliarde EURO.

DANONE România este lider de piaţă în categoria produselor lactate proaspete, înregistrând în anul 2009 o cifră de afaceri de 435 milioane RON, în creştere faţă de anul precedent. Compania are în prezent peste 700 de angajaţi şi un portofoliu ce depăşeşte 60 de referinţe de produs, principalele mărci fiind: Activia, Danonino, Actimel, Nutriday, Cremosso, Danette, Casa Bună.