Mâncarea sănătoasă începe cu o natură sănătoasă: cât am reciclat în ultimii 5 ani

Danone sărbătorește intern Ziua Mediului, astăzi, 19 iunie. Cu acest prilej, compania extinde și optimizează programul intern de colectare separată și reciclare a deșeurilor, prin inițiativa Ecollect, în colaborare cu Eco-Rom Ambalaje, și prezintă rezultatele ultimilor 5 ani de eforturi, sub deviza „Ce reciclăm contează!”. Danone are deja o lungă tradiție a responsabilității față de natură și mediul înconjurător pe care le ia în considerare în fiecare aspect al producției și distribuției de iaurturi.

„Cu peste un milion de iaurturi produse zilnic în București, pentru România și alte țări europene, colectarea laptelui din ferme, procesarea, ambalarea iaurturilor și distribuția trebuie să se desfășoare în mod coerent și rapid. Iar grija pentru natură are un loc central în tot acest proces. Danone România are deja o lungă experiență de proiecte derulate pentru dezvoltarea durabilă și protecția mediului și căutăm constant noi soluții pentru diminuarea impactului pe care îl avem asupra acestuia. Ne concentrăm atât pe reducerea consumului de energie, apă și ambalaje, cât și pe colectarea selectivă a deșeurilor și optimizarea transportului, spune Laurențiu Tulvan, Director de Operațiuni Danone Europa de Sud Est.

În colaborare cu partenerul Eco-Rom Ambalaje, Danone România a reușit, în ultimii 5 ani, să recicleze:

183tonemetal 1532toneplastic hartiesilemn

Eforturile de reciclare ale companiei nu s-au oprit aici: astfel, pe lângă administrarea responsabilă a deșeurilor pe fluxul de producție, Danone România folosește apa ca pe o resursă prețioasă, în mod judicios și responsabil. Compania deține propria stație de tratare a apelor tehnologice încă din anul 2005, cu o capacitate de peste 1000 metri cubi apă tehnologică epurată zilnic. Stația de epurare are rolul de a trimite în canalizarea publică ape curate și prietenoase cu mediul, după mai multe trepte de purificare.

În plus, Danone a început recent o colaborare cu o stație de biogaz care  transformă în energie deșeurile rezultate din fabricație. Pe scurt, materialul organic este transformat în biogaz și, ulterior, în energie regenerabilă, în cogenerare, în cadrul primei stații românești dedicate, construite la Filipeștii de Pădure, în județul Prahova,  de Grupul Genesis Biopartner. Energia electrică este livrată ulterior în rețeaua națională și energia termică (abur și apă caldă) către un consumator local.

Danone aplică în toate operațiunile un principiu de a aduce valoare pentru întreaga societate prin activitățile companiei, enunțat încă de acum 40 de ani de unul dintre fondatorii companiei: Să ne conducem companiile atât cu inima, cât și cu mintea și să nu uităm că resursele Pământului sunt limitate, pe când cele ale omului sunt infinite, dacă este motivat. Responsabilitatea companiei nu se oprește la poarta fabricii sau a birourilor. Munca noastră va avea un impact asupra vieții oamenilor din jur. Va modifica dezvoltarea planetei și a societății și ne va reaminti constant de responsabilitatea pe care o avem într-o lume industrializată”, spunea încă din 1972, Antoine Riboud, președintele de atunci al companiei și tatăl actualului președinte Danone, Frank Riboud.

foto eveniment intern