De la Cluj la Varşovia, via Cupa ”Hagi Danone”

Cupa ”Hagi Danone”, ediţia 2012, s-a încheiat vineri, 1 iunie, pe stadionul ”Cluj-Arena” din Cluj-Napoca. Ultimul meci al competiţiei, Supercupa ”Hagi Danone”, s-a disputat între Atletico Arad şi Liceul “Mircea Eliade” Bucureşti. Câştigătoare a fost echipa din Arad cu scorul final de 5-2. Astfel, Atletico Arad va reprezenta România la Finala Internaţională Danone Nations Cup, care se va desfaşura la Varşovia, Polonia, între 6 şi 9 septembrie 2012.

Cluj-Napoca a fost gazda fazei finale a ediţiei din acest an a Cupei ”Hagi Danone”, între 29 mai şi 1 iunie. Au participat cele mai bune 14 echipe de juniori, calificate în urma disputării a 7 faze zonale, între 24 martie şi 13 mai: Oţelul Galaţi, AS ”Casa Bogdan” Craiova, Atletico Arad, FC Mara Baia-Mare, Kinder Sângeorgiu de Mureş, CSMS Iaşi, Petrolul Ploieşti, Universitatea Cluj, Şcoala nr. 43 “Dan Barbilian” Galaţi, Gimnaziul “Liviu Rebreanu” Tg. Mureş, Şcoala Dumbrăveni Suceava, Şcoala “Academician Marin Voiculescu” Giurgiu, Şcoala “Constantin Brâncuşi” Cluj-Napoca. Fiecare echipă a avut un lot de 14 jucători; meciurile s-au disputat în sistem 7+1, pe durata unei reprize de 20 minute (pentru echipele şcolilor) şi două reprize de câte 25 minute (pentru echipele cluburilor).

Echipele au evoluat în două turnee paralele dedicate echipelor de club şi de şcoli, meciurile disputându-se la Baza Sportivî Unirea. Pe 31 mai au avut loc finalele celor două turnee; în finala şcolilor s-au întâlnit Gimnaziul “Liviu Rebreanu” Tg. Mureş şi Liceul “Mircea Eliade” Bucureşti (scor final: 0-0 şi 1-3 după loviturile de departajare), iar finala cluburilor le-a adus faţă în faţă pe Atletico Arad şi AS ”Casa Bogdan” Craiova (scor final: 2-1). Liceul “Mircea Eliade” a devenit campioana şcolilor la Cupa Hagi Danone, iar Atletico Arad campioana cluburilor.

Au fost acordate 6 premii speciale jucătorilor remarcaţi din cele două competiţii. La şcoli au fost premiaţi Dragoş Petrişor (Liceul “Mircea Eliade” Bucureşti) – cel mai bun portar şi Marcel Chiorean (Gimnaziul ”Liviu Rebreanu” Tg. Mureş) – golgheter. La cluburi, remarcaţii au fost Teodor Axinte (CSMS Iaşi) – cel mai bun portar, Ştefan Baiaram (AS ”Casa Bogdan” Craiova) – cel mai tehnic jucăor, Răzvan Monac (Atletico Arad) – golgheter şi Raul Constantinescu (AS ”Casa Bogdan Craiova”) – cel mai bun jucător.

Pe 1 iunie, de la ora 17:00, pe stadionul Cluj Arena a avut loc Supercupa Hagi Danone între cele două campioane ale Cupei Hagi Danone: Atletico Arad ți Liceul “Mircea Eliade” București. După două reprize de 25 minute, trofeul suprem a revenit juniorilor arădeni care s-au impus cu scorul de 5-2. Cel mai bun jucător al Supercupei a fost desemnat Marius Șimăndan de la Atletico Arad.

„Turneul e foarte bine mediatizat, dintre toate competițiile de la nivelul copiilor și juniorilor e cea mai bine organizată. E multă muncă, începând de la cazări, când ajungi să organizezi un turneu final cu 8 echipe de cluburi plus școlile, se caută locații de 3 stele și terenuri de calitate foarte bună, pentru Cluj Arena, jos pălăria. Păcat că nu există același calibru și la alte categorii de vârstă. Ar fi foarte bine.”, remarcă Arpad Cserneczky, antrenor principal Atletico Arad.

„Sunt fericit că s-a terminat cu succes încă o ediţie a celei mai mari competiţii la nivel de copii şi juniori. E important că aceşti copii care joacă fotbal încep să aibă spiritul competiţiei. Cei care câştigă sunt fericiţi, iar cei care pierd, normal că plâng, însă e mai importantă sinceritatea acestor copii, dorinţa lor de a juca fotbal. Sunt sigur că această competiţie va aduce în viitor mari sportivi, care vor reprezenta România. Toţi copiii m-au impresionat. România are talente, are resurse, important e să le căutăm şi să le dăm şanse. Trebuie să construim, să descoperim şi să muncim foarte mult. Mulţumesc şi autorităţilor din Cluj că ne-au pus la dispoziţie stadionul Cluj Arena. Mă bucur tare pentru copii că au putut evolua pe o astfel de arenă, va fi o amintire frumoasă pentru ei”, a declarat Gheorghe Hagi, ambasadorul competitiei.

Am început pe 24 martie la Galați și am încheiat pe 1 iunie la Cluj-Napoca. În cifre, Cupa ”Hagi Danone” 2012 a însemnat 243 echipe participante (50 echipe de club și 193 echipe ale școlilor) adică 3402 copii care au avut șansa să joace fotbal. La cea mai mare competiție fotbalistică dedicată lor, au disputat 258 meciuri, aflându-se pe terenul de fotbal pentru 7530 minute!

La final, a existat o singură câștigătoare: Atletico Arad. Ei vor reprezenta România la cea mai mare competiție mondială de fotbal pentru copii: Danone Nations Cup. Între 6 și 9 septembrie, la Varșovia, se vor duela cu echipe din alte 40 tări pentru faimă și recunoaștere. Baftă, băieți!

Cupa ”Hagi Danone” este organizată de Danone România, Fundația “Gheorghe Hagi” și 4AllSports&Entertainment, cu sprijinul Ministerului Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului și al Federației Române de Fotbal. Partenerii competiției sunt: Canon România, Pepsi România, Automobile Bavaria Group, MAN-MHS Truck&Bus, Artimex, Medlife, EuropaFM și Prosport.