Consumul de iaurt probiotic îmbunătățește starea emoțională

Iaurtul este parte din alimentația omenirii de peste 12000 de ani. Contribuția sa la menținerea sau refacerea florei intestinale și, implicit, la sănătatea digestivă și apărarea organismului este binecunoscută, dar studii recente demonstrează noi beneficii pe care acest aliment le poate aduce: scăderea substanțială a riscului de diabet sau de boli cardiovasculare, diminuarea efectului inflamator, facilitarea scăderii în greutate*.

Mai mult, potrivit uneia dintre descoperirile recente**, consumul zilnic de iaurt probiotic influențează pozitiv activitatea unor regiuni ale creierului. Studiul, realizat de cercetătorii de la Centrul de Medicină Integrală (UCLA) din Los Angeles, arată că, prin îmbunătațirea calității florei intestinale, iaurtul probiotic Activia poate influența regiuni din creier responsabile de starea emoționalăși sensibilitatea la durere. În plus, la femeile care au consumat iaurt probiotic (Activia) timp de 4 săptămâni, s-a constatat o îmbunătățire a activității cerebrale concretizată într-o reactivitate mai redusă la stimuli emoţionali negativi.

Explicația acestei descoperiri stă în comunicarea bidirecțională dintre creier și sistemul digestiv, mai exact în activitatea sistemului nervos enteric aflat la nivelul tubului digestiv și considerat cel de-al doilea creier al organismului uman. Sistemul nervos enteric conţine circa 100 de milioane de neuroni (mai mulţi decât în măduva spinării ori sistemul nervos periferic), dispuşi în peretele tubului digestiv, pe o lungime de circa 9 metri. Acest sistem gestionează procesele complexe – digestie, absorbţia componentelor esențiale (aminoacizi, zaharuri, grăsimi, vitamine, minerale, apă), eliminarea resturilor – în mod independent de creier. De aceea, în mod normal, noi nu conștientizăm mişcările şi procesele care au loc în tubul digestiv. Atunci când le simţim, deja ceva nu mai decurge normal.

Noile descoperiri vin să confirme și să argumenteze încă o dată importanța sănătații digestive pentru menținerea calității vieții, care presupune, iată, un echilibru stabil între fiziologic și emoțional. Datorită conținutului de bacterii vii, iaurtul, mai ales cel probiotic, ajută sistemul digestiv să funcționeze corect, limitând acumularea de toxine, constipația, episoadele diareice și ameliorând simptomele sindromului de intestin iritabil. Intestinul, prin sistemul nervos enteric, este o sursă de informație pentru creier, dar este și sursa a 95% din serotonina produsă în organism. Serotonina, popular numită hormonul fericirii, are impact esențial asupra stării noastre emoționale și performanței în activitate. De aceea, un simplu obicei sănătos – consumul zilnic de iaurt probiotic – este benefic pentru starea noastră de bine fizic și emoțional.” declară domnul profesor universitar doctor Dan L. Dumitrascu, preşedinte onorific al Societății Române de Neurogastroenterologie, membru corespondent al Academiei de Ştiinţe Medicale.

Activia ansamblu 2

Iaurtul este un aliment esențial, cu densitate nutrițională foarte bună și purtător al unor nutrienți importanți pentru sănătate, cum ar fi: proteine complete, calciu, potasiu, fosfor, zinc, bacterii lactice vii. Iaurtul este un aliment care se poate integra foarte ușor în alimentația zilnică, la orice masă: dimineața, la micul dejun, asociat cu cereale, ori peste zi, putem consuma un iaurt cu fructe ca desert sau la gustarea dintre mese, iar seara, iaurtul simplu poate completa o cină ușoară. Recomand consumul de Activia ca specialist, pentru că am analizat profilurile nutriționale pentru toată gama de produse Activia, dar și bazat pe experiența mea personală de consumator, care de ani de zile mănâncă Activia cu cereale la micul dejun.” declară domnul profesor universitar doctor Nicolae Hâncu, membru de onoare al Academiei Române.

Iaurtul in alimentatia zilnica

În urma unei evaluări nutriționale complexe a tuturor iaurturilor din gama Activia, Societatea de Nutriție din România recomandă consumul zilnic de iaurt probiotic Activia, ca parte a unei alimentaţii echilibrate.

Iaurtul probiotic Activia conține fermentul Bifidus Actiregularis, care a fost selectat în urmă cu aproximativ 30 de ani dintr-un produs lactat tradiţional şi este utilizat exclusiv de Danone. Numeroasele studii clinice au demonstrat în mod repetat că bacteriile Bifidus Actiregularis reușesc să traverseze bariera gastrică acidă și ajung vii în flora intestinală, în cantități mari. Fiecare pahar de Activia conține mai mult de 4 miliarde de fermenți Bifidus Actiregularis, în plus față de fermenții obișnuiți din iaurt. Toți acești fermenți activi din iaurt contribuie la menținerea sau refacerea florei intestinale, al cărei echilibru este extrem de important pentru sănătatea organismului.

De 14 ani, de când e produs și consumat în România, Activia și-a făcut o tradiție din a susține un stil de viață sănătos, cu alimentație echilibrată, mișcare și gândire pozitivă, prin campanii precum: „Descoperă femeia Activia”, „Obiceiuri Sănătoase”, „Programul Activia”, dar şi „Provocarea Activia”.

În 2015, Activia lansează o campanie integrată de comunicare, cu o nouă provocare: introducerea sau revenirea la obiceiuri alimentare sănătoase, între care şi consumul zilnic de Activia, timp de 14 zile. Consumatoarele sunt invitate să își împărtășească experiența acestei schimbări, iar, dacă nu sunt mulțumite de rezultat, Danone returnează contravaloarea iaurturilor consumate.

Campania Activia de promovare a obiceiurilor sănătoase, între care consumul de iaurt Activia, se derulează în perioada 15 ianuarie-15 martie 2015. Mai multe detalii despre campanie sunt disponibile pe www.activia.ro, platforma pe care Activia oferă sfaturi zilnice pentru o alimentație sănătoasă și stare de bine, articole explicative, test de profil de stil de viață, recomandări de la medici renumiți, dar și de la consumatori obișnuiți.

Despre Activia

Activia este cel mai consumat iaurt probiotic din lume***. Consumatorii de Activia trăiesc în 75 de țări de pe 5 continente. Activia a fost lansat pe piața românească în anul 2001, portofoliul mărcii curprinzând în prezent 28 de sortimente de iaurturi cu Bifidus Actiregularis. Produs în fabrica din București, Activia se exportă cu succes și în alte 6 țări din Europa de Sud Est.

Activia este marca de iaurt cu cea mai extinsă ofertă de produse, acoperind diversele nevoi şi preferințe ale consumatorilor. Gama Activia cuprinde în România produse variate pe gustul tuturor: iaurt simplu, iaurturi cu cereale integrale și fructe, iaurturi de băut cu sau fără fructe, gama Activia Mic dejun, cu topper de cereale, cât și iaurturi dietetice cu fructe, cu 0% grăsime, conținut redus de zaharuri și îndulcitori. Prin varietatea profilurilor nutriţionale, iaurturile Activia sunt adecvate oricărui moment de consum (mic dejun, on the go, desert sau gustare între mese, ori după o cină uşoară) şi sunt uşor de integrat chiar și în diete speciale, cum sunt regimurile hipocalorice, hipolipidice sau hipoglucidice.

 

* Studii recente prezentate și la Conferința Sănătate prin Alimentație 2014 – (exemplu:http://www.danone.ro/comunicate-de-presa/iaurtul-alimentul-minune-care-ne-mentine-sanatosi-și-forma-2/)

** Studiu UCLA – Collaborative Center for Integrative Medicine, Los Angeles, USA (Tillisch – Gastroenterology, 2013), susținut de Danone.

*** Pe baza vânzărilor în valoare în 2010. Sursa: Euromonitor International, Pre & probiotics virtual conference, 2012.